Perşembe, Şubat 06, 2014

VI. ICEB 2014'TE CORDOBA'DA

VI. ICEB: 17-21 Kasım 2014 CORDOBA- İSPANYA

Dördüncüsü 2005'te İstanbul'da, beşincisi 2009'da Arjantin'de gerçekleşen ICEB ('International Congress of Ethnobotany') bir yıllık bir gecikmeden sonra İspanya'da gerçekleşecek. Arjantin'deki kongrede Güney Afrika aday olmuştu, ancak maddi sorunlar nedeniyle gerçekleşemedi 2013 kongresi. İspanyol meslekdaşlarımız kongreyi Cordoba'ya taşımışlar ve iki ana konu belirlemişler altıncı kongre için:
1) Aile tarımı (family farming)
2) Yemek yapma ve geleneksel gıda alışkanlıklarının dünyada açlıkla savaşta bir bilgi kaynağı ve araç olarak yeri  (Cooking and traditional food habits as a source of knowledge for agricultural innovation and tool in the fight against hunger in the world).
Kasıma daha çok var gibi görünüyorsa da hazırlanmak ve veri derlemek için süre yine de kısıtlı. Cordoba'da görüşmek dileğiyle...

Pazar, Şubat 02, 2014

Çocuklar için Bitkilerle Sanat Atölyesi

NGBB'de 21 Aralık 2013'de bir atölye gerçekleştirilmiş: Bitkilerle Sanat. 9-12 yaş grubu çocukları tüketime değil üretime, hazır almaya değil kendi yapmaya, yaratmaya, doğayı görmeye, doğanın güzelliğini farketmeye, 'bir şey üretirken acaba başka şeylere zarar veriyor muyum?' diye sorgulamaya yönelik bir atölye...  Sadece çocukların hayal güçlerini geliştirmeye değil, onların yaptıklarına bakarak bizim hayal gücümüzü, sanat anlayışımızı da zenginleştiren bir atölye bu. Keşke tüm okullarda, kültür merkezi denen koca koca yapılarda, yuvalarda, kreşlerde, heryerde benzer atölyeler, çalışmalar yapılsa. Tüm emeği geçenler elinize saglık.
Atölye ile daha fazla bilgiyi Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gönüllülerince oluşturulan blogda (http://ngbotanik.wordpress.com/2014/01/09/bitkilerle-sanat-atolyesi/) ve yeni etkinlik haberlerini de NGBB sitesinde (http://www.ngbb.org.tr/tr/) bulabilirsiniz.

Cumartesi, Şubat 01, 2014

Kitap Tanıtım: İran'ın Tıbbi ve Aromatik Bitkileri


İran'ın tıbbi ve aromatik bitkilerini tanımak isteyenler için artık oldukça kapsamlı bir kaynak var elimizde. Dr. V. Mozaffarian tarafından Farsça olarak yazılan ve Tahran'da 2013'de basılan 1400 sayfayı aşkın bu yayın kısa bir İngilizce özet, İngilizce indeks ve çok sayıda fotoğraf içermekte. Bir botanikçi olan Dr. Mozaffarian kitabında tıbbi olduğu bilimsel araştırmalarla saptanmış ve kesin tanısı yapılmış 875 türü tanıttığını; halkın kullandığı bilinen, ancak farmasötik değeri bilimsel olarak kanıtlanmamış olan 500 kadar tıbbi bitkiyi ek olarak listelediğini belirtmektedir. Bunların dışında da tıbbi ve aromatik bitkilerin olduğunu ancak bu konuda yeterli çalışmanın, doğru teşhislerin ve etkin madde analizlerinin yetersiz olduğunu vurgulamaktadır. Bu değerli kitabı yollayan Dr. Abdulbaset Ghorbani'ye en içten teşekkürlerimi sunarken iki ülke arasındaki ortak bilgilerin bu yayınların sayısı arttıkça paylaşılabilme olasılığının da arttığını görmekten büyük keyif duyuyorum.


Kapak: Identification of Medicinal and Aromatic Plants of Iran

Solda: Kına bitkisi (Lawsonia inermis) ve sağda oya ağacı (Lagerstromia indica)

Hurma ağacı (Phoenix dactylifera)
'Etnobotanik Liste' olarak sunulan tıbbi bitkiler listesi

Tuğrul Körüklü herbaryum tekniklerini anlatırken
Gülru Hotinli etnobotanik alanındaki sözleşmeleri, çitleri anlatırken...

Neler çitleniyor: Tohumlar, meralar... geleneksel bilgiler...

NGBB Eğitim sorumlusu olarak da çalışan mimar Fatma Hınçal, Astragalus tragacanthus, kitre konulu ödevini anlatırken...
Prof. Tuna Ekim, Türkiye'de Arazi Botaniği'nde Son Gelişmeler'i anlatırken...
NGBB Herbaryumu'nda Salih Sercan Kanoğlu bize yeni tanımlanmış Iris farashae (kır navruzu) Tip Örneğini gösteriyor.


NGBB'de öğle yemeği arası, hava Kasım sonu için olağanüstüydü ve masamız kuru yapraklarla bezeliydi...