Pazar, Aralık 20, 2015

1. Ulusal Bitki Biyolojisi Kongresi

 
Flora Araştırmaları Derneği ve İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğiyle 1. Bitki Biyolojisi Kongresi 2-4 Eylül 2015'te Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Ali Nihat Gökyiğit'in 'Doğa ve Barış' konulu sunumu ile açılan kongre, paralel salonlarda iki gün boyunca devam eden yoğun sunumlarla bitki biyolojisinin farklı dallarını kapsamaya çalıştı. Kaybettiğimiz iki değerli hoca, Asuman Baytop ve  Betül Tütel anısına anma oturumları yapıldı.
İki ayrı etnobotanik oturumunda Iğdır, Denizli-Acıpayam, Nevşehir'in güney ilçeleri, Pertek-Tunceli, Yenice-Çanakkale, Bozkır-Konya, Karlıova- Bingöl yörelerinde yapılan etnobotanik çalışmalar anlatıldı. Bu kongrede etnobotanik sunum ve posterlerin çokluğu ve gerek oturumların sonunda gerek kapanış oturumunda bu konuda yöneltilen sorular, sorunlara değiniler bu alanda yepyeni bir ilginin belirtileriydi ve niceliğin yanında niteliğin de artmaya başladığını görmek çok sevindiriciydi.

Ben de bu yaz içinde İznik'te ziyarete hazır hale getirdiğimiz Sepethane'ye de değinen 'Biyokültürel Mirasın bir ögesi olarak Sepetçilik' başlıklı bir sunum yaptım. Sunumun ertesi günü Gülay Ecevit Genç, Tekirdağ Çorlu'da Karamehmet köyünde yaşamış anneannesinin annesi Habibe Tan'ın mısırdan ördüğü ve annesinin anı olarak sakladığı yer hasırını getirdi göstermek için. Gülay'ı bu güzel hasır örgüyle birlikte fotoğrafladım, kendisine içtenlikle teşekkür ederim.